Social Icons

Pages

4 Ocak 2013 Cuma

Kozan İlçe Tanıtımı 2

Kozan (Sis), Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 69 km'dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir. İlçenin yüzölçümü 1690 km²'dir. Adana'nın (metropoller hariç) iki büyük ilçesinden birisidir. Ayrıca Adana İl Sınırları İçindeki En Geniş İlçe Durumundadır. İlçe Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Döneminde 1926'ya Kadar Vilayetlik Yapmıştır. Ancak 1926'da Bazı Milletvekilleri Yüzünden Vilayetliği Lağvedilmiştir.

KUBUZBAŞI ŞELALESİ
 Ayrıca Vilayetken Fevzi Çakmak'ı TBMM'ye Milletvekili Olarak Göndermiştir. Günümüzde İl Olma Haklarının İade Edilmesiyle İlgili Kampanyaları Mevcuttur. Ayrıca Feridun Düzağaç, Barış Manço , İsmet Atlı, Necmettin Erbakan, Yusuf Halaçoğlu, Ömer Çelik, Mustafa Fehmi Kubilay, Halit Dağlı, Cahit Öztok gibi birçok tanınan kişi Kozanlıdır. İlçenin Kozan Dağı, Dengin Yoktur Kozan ve Kozan Adında Türküsüde Bulunmaktadır. Kozan TV ve Otağ TV Adında İki Adet Televizyon Kanalı, Kozan FM ve Kozan Barış FM Adındada İki Radyosu Bulunmaktadır. 7 Adet Yerel Gazetesi Bulunan Kozan, İnternet Haberciliğinde Çoğu İlden İleri Durumdadır. İlçede Çukurova Üniversitesi'ne Bağlı Yüksekokul Mevcuttur. Fakülte Kurulması İçin Çalışmalar Yapılmaktadır.

Anadolu Tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Yöremizin Tarihinde Anadolu'nun tarihi kadar eski olduğundan Kozan ve havalisinin tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Bu bilgiler ışığında tarihi Sis şehrinin Çukurova ve çevre tarihinde yöreye ilk insanın ayak bastığı zamandan berisinin tarihi izlerini yansıtır. Sis ve arkasının verdiği dağlık bölge Hititler'den Asurlulara kadar uzanan tarihi olayların da yaşandığı yerdir. Tarihi Komana (veya Şar) şehri erken dönem Hitit-Kizzuvatna Krallığının merkezi idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız