Yöre Mutfağı
sıkma adana
Adana
yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağın bu kadar zengin
olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır. Adana
yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların
kullanılmasıdır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol
miktarda kullanılmaktadır. Adana kebabı çok ünlüdür. Bunun yanında bol
yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine göre ayran veya yöreye özgü
şalgam suyu içilir. Kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün
çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak
çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli
köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, içeceklerden şalgam
veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka
tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir.
şalgam suyu
ADANA YEMEKLERİNDEN
NAR EKŞİLİ KISIR
2 Su bardağı ince bulgur
4 Domates
1 Bağ taze soğan
1 Kuru soğan
4,5 diş sarımsak
4,5 Yemek kaşığı nar ekşisi
1 Çay bardağı sıvı yağ
7,8 dal taze nane
Yarım demet maydanoz
2,3 yeşil sivri biber
1 Çay bardağı sıcak su
1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Yemek kaşığı biber salçası yada 1,5 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı
Bulguru
bir tepside 1 çay bardağı sıcak suyu ilave ederek 5 dakika bekletin.
Üzerine 2 domatesi rendeleyip karıştırın birkaç dakika yoğurun ve 5
dakika daha yumuşaması için bekletin. Bulgur beklerken. Diğer taraftan .
biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve doğrayın. Kuru soğanı ve sarımsağı
çok ince doğrayın.maydanozu, naneyi, yeşil soğanı ince kıyın.
Domatesin kabuklarını soyup küp olarak doğrayın. Ve tüm doğradığınız
malzemeyi yumuşayan bulgura ekleyin. İlave olarak sıvı yağı, nar
ekşisini, baharatı ve salçasını , tuzunu ekleyerek bütün malzemeyi
harmanlayın. Ve yumuşamakta olan bulgura ilave edip 2,3 dakika daha
yoğurun. Servis tabağına alın Servis yapın. Afiyet olsun….
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder