İÇLİ KÖFTE
§ 1 kilo ince köftelik bulgur
§ 1 su bardağı irmik
§ 2 su bardağı un
§ 2 yumurta
§ 200 gr dövülmüş kıyma
§ 1 yemek kaşığı salça
İç malzemesi
§ 1 kilo kıyma
§ 1 kilo kuru soğan
§ 1 paket margarin
§ 1 yemek kaşığı salça
§ Miktarı arzuya göre karabiber ve kimyon
İç malzemenin yapılışı
1
paket margarini tencereye alın. Yağ erirken yemeklik olarak doğramış
olduğunuz 1 kg kuru soğanı ilave edin. Soğanlar hafif pembeleşmeye
başlarken kıymayı ilave edin. Suyunu çekene kadar pişirin. Kıyma ve
soğanlar iyice sararıp pişince üzerine salça, karabiber, tuz, kimyon
ilave edilip 1 dakika pişirilir.Ocağın altı kapatılır ve iç malzeme
soğuyup donmaya bırakılır.
Dış malzemenin yapılışı
Köftelik
bulgur geniş bir kaba alınır üzerine 1 su bardağı sıcak su konur,1- 2
dakika,sonra sırayla irmik ,kıyma, un, yumurta, salça eklenir. İyice
yoğrulur. Yoğrulan,malzemeden cevizden biraz daha büyük parçalar
alınır. parçalar yuvarlanır. Her parçanın ortası baş parmak içe gelecek
şekilde parmak yardımıyla ince olarak oyulur. İç harcı konarak
kapatılır. Bütün köfteler dolduktan sonra iyice kaynamış tuzlu,limonlu
suda haşlanır. Sıcak olarak servis yapılır.
SARIMSAKLI KÖFTE
Malzemeler
1 Kilo bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı salça ( tercihen biber salçası)
1 baş sarımsak
domates
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam maydonoz
Tuz, karabiber
SARIMSAKLI KÖFTE YAPILIŞI
Bulgur,
irmik geniş bir kabın içerisinde sıcak suyla ıslatılıp yoğrulur.
İçerisine un ve en son yumurtalar ekleneler iyice yoğrulur.Yoğrulan
hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yurlanır.
Yuvarlanan hamurların ortasına parmak bastırılır.Köfte hamuru bitene
kadar bu işlem devam eder.
İyice
kaynayan suya bir tutam tuz ve limon suyu ilave edilerek içerisine
köfteler atılır. İyice kaynatılır. Kaynamış köftelerin suyu tamamen
süzülür.Servis tabağına alınır. Diğer taraftan tava da sıvı yağ ve
salça kavrulur. Üzerine rendelenen domatesler ve dövülmüş sarımsaklar
konur.Tuzu ve karabiberi ilave edilerek pişirilir.Pişirilen sos
köftelerin üzerine gezdirilir.Kıyılmış maydonozla süslenir.Sıcak ve
soğuk olarakservis yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder