Yapılışı:
Su
önce tencerede kaynatılır daha sonra kaynamış suyun içerisine önceden
temizlenmiş olan 1 tabak dövme katılır.1 saat kaynatılır.İçerisi
temizlenmiş menengiç havanda iyice dövülür,dövülmüş menengiç süzekten
geçirilir ve kaynayan dövmenin içerisine konur.10 dakika daha kaynamaya
bırakılır.Piştikten sonra sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
ETLİ-NOHUTLU DÖVME PİLAVI
MALZEMELER
500 gr dövme
1 kase nohut250 gr et
1 çay bardağı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Doğranmış
olan et ve önceden suda bekletilen nohut 4 lt su ile düdüklü tencerede
haşlanılır.Suyuna 1 tatlı kaşığı tuz katılır.Daha sonra haşlanılan etin
kemikleri ayıklanır.Dövmeyi yıkadıktan sonra et ve nohutun olduğu
tencereye dövme de ilave edilir.Bunlar piştikten sonra 1 çay bardağı yağ
tavada yakılır,yakılan yağ;dövme,et ve nohutun piştiği tencereye
dökülür.Afiyet olsun
Not:Yağ yakma deyimi,yağın ısıtılması olarak kabul edilir.
PITDIRIÇ ÇORBASI
MALZEMELER
4 Su bardağı un
4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı salça
Yeteri kadar yağ1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
FEKE GÖKSU NEHRİ
Geniş
bir kaba 4 su bardağı unu ilave edelim içerisine 1 tatlı kaşığı tuz
ekleyip su ile hamurunu yoğururuz.Elimizle yoğurduğumuz hamuru baş
parmak ve işaret parmaklarımız ile çok küçük parçalar haline
getiririz.Yaptığımız bu hamur parçalarını birbirlerine yapışmasın diye
un ile hafifçe un ekeleyelim ve bir tepsiye alalım.
Bir
tencereye 4 su bardağı su koyup kaynatalım.Kaynayınca yaptığımız hamur
parçacıklarını içine atalım.15 dakika kaynadıktan sonra tencereyi
ocaktan alalım.
Ayrı
bir tavada yağı ısıtalım ve üzerine bir yemek kaşığı salçayı ilave
edelim.Daha sonra kırmızı pul biberi ve naneyi ekleyelim.Bu karışımın
üzerine tencerede bekleyen çorbamızın suyundan biraz ekleyip
kaynatalım.Hazırladığımız bu karışımı çorbamızın üzerine dökelim ve
karıştıralım.Kaselerde sıcak olarak servis yapılabilir .Afiyet olsun.
GABARGAN (TIRŞİK) ÇORBASI
MALZEMELER
4 T op gabargan
1 kase nohut
1 kase kuru fasulye
1 kase kızılcık kirazı kurusu
3 baş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 kaşık tuz ve limon suyu
2 kase dövme
Yapılışı:
Gabarganı iyice yıkayacaksınız,suyunu süzdükten sonra onu ince ince
kıyacaksınız.Kıydıktan sonra bir tencereye koyacaksınız.1 yemek kaşığı
tuz ve limon suyunu da tencereye koyacaksınız.Daha sonra gabargan
sararıncaya kadar bekleyin. Gabargan sarardıktan sonra yıkanmış olan
dövmeyi,nohutu,kuru fasulyeyi ve kızılcık kirazı kurusunu ilave edin.O
şekilde bir müddet pişirdikten sonra üzerine sıcak su ilave edin.Sosu
için:Bir miktar sıvı yağ içerisine dövülmüş sarımsak,1 kaşık salça
konulup sos haline getirilir.Çorbanın içerisine dökülerek iyice
karıştırılır ve biraz daha birlikte kaynatılır.Çorba bir müddet
soğutulduktan sonra servis yapılır.Afiyet olsun.
Not:Gabarganın acısı iyi alınmadığı zaman ağız içerisinde karıncalanma hissi verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder