ADANA USULÜ KURU PATLICAN DOLMASI
ADANA USULÜ KURU PATLICAN DOLMASI
Malzemeler
20 Adet kuru patlıcan
1 Su bardağı pirinç
200 gr kıyma
1 Su bardağı haşlanmış nohut
3 Domates
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı domates salçası veya biber salçası
4 Yemek kaşığı nar ekşisi
1 Çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru Nane
2 Su bardağı su
1 Baş sarımsak
Yapılışı
Kuru
patlıcanları yıkayın ve ılık suda en az 1 saat bekletin. Suyunu süzüp
tekrar yıkayın ve bir tencerede patlıcanları 10,15 dakika daha haşlayın.
Haşlanan patlıcanların suyunu süzüp çıkarın. Bir kaba kıyma, pirinç,
kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri, salçayı nar ekşisini ,
sıvı yağı kıyılmış sarımsağı, baharatını tuzunu ve nohutunu ilave edip
hepsini birlikte harmanlayın. Hazırladığını içle dolmaları doldurun ve
üst kısımları yukarıya gelecek şekilde tencereye dizin. Üzerine 2 su
bardağı suyunu ekleyin ve dilerseniz bir porselen kapak kapatıp pişirin.
Ben çok kısık ateşte porselen kapak kapatmadan pişirdim. Böylelikle
şekillerini muhafaza etmiş oldular. Afiyet olsun…
BABAGANNUÇ (BABAHANNUŞ)
BABAGANNUÇ (BABAHANNUŞ)
Babagannuç Adana yöresine ait bir yemekdir.
§ 7 adet patlıcan
§ 3 adet domates
§ 1 adet kırmızıbiber
§ 2 adet kuru soğan
§ 2 adet yeşilbiber
§ 4 diş sarımsak
§ 1 çay bardağı sıvı yağ
§ Yarım demet maydanoz
§ 1 şeker kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı
Yıkadığınız
ve kuruladığınız patlıcanları ve biberleri ocak da közleyin. Közlenen
patlıcanları bir tabağa alın soğumaya bırakın. Patlıcanlar soğurken
diğer taraftan domateslerin kabuklarını soyup küp olarak doğrayın.
Soğanı yemeklik doğrayın. Maydanozu ve sarımsakları çok ince kıyın.
Közlediğiniz
patlıcanların ve biberlerin kabuklarını soyun. Patlıcanları ince ince
kıyın. Biberlere ince şeritler halinde kesin. Tavaya bir çay bardağı
sıvı yağı katın. İçerisine ilk yemeklik doğradığınız soğanları atın
şöyle bir iki dakika sote yapın. Ardından domatesleri ve sarımsağı
ekleyin karıştırıp bir iki dakika daha pişirin. 1 şeker kaşığı tuz ve
karabiberini katın. Patlıcanları ve biberleri bu karşımın içerisine
atın. 2 dakika daha pişirin. Servis tabağına alın. Üzerini maydanozla
süsleyip servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder