Social Icons

Pages

25 Aralık 2012 Salı

Aladağ İlçesi 4

Aladağ İshanı
ALADAĞ İŞ MERKEZİ
Tarım arazileri genellikle engebeli bir yapıya sahip olup verimlilik oldukça düşüktür. Sulu tarıma uygun arazi çok azdır. Tarım olarak çitle çevrilmiş bahçelerde meyvecilik yapılmakta, susuz arazilerde ise buğday ekilmektedir. Kiraz, elma, ceviz, hurma vb. meyveler yetiştirilmektedir.

Aladağ’da coğrafi konumu sebebiyle Akdeniz ikliminden karasal iklime geçişin olduğu kendine özgü bir iklimi vardır. Yazlar fazla sıcak olmayıp, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır.
Aladağ ilçesinde meteoroloji istasyonu bulunmamaktadır. İlçeye en yakın meteoroloji istasyonu iklim özellikleri de aynı olan Pozantı ilçesindedir. Bu istasyonun verilerine göre: İlçeye düşen ortalama yıllık yağış miktarı 703 mm’dir.
Yıllık ortalama sıcaklık 13,6 ºC’dir. , En yüksek sıcaklık ise 38 ºC olarak Temmuz ayında, en düşük sıcaklık -12,5 ºC olarak Ocak ayında ölçülmüştür.
İlçe merkezinin ortalama rakımı 850 m’dir. İlçenin Başpınar mahallesi ise 1050 m. rakıma kadar çıkmaktadır. En düşük rakım 130 m ile Çatalan Barajı’nda, en yüksek rakım ise 3688 m. İle Demirkazık dağındadır.
DEMİRKAZIK DAĞI
İlçe yüz ölçümünün % 77 bitkilerle kaplıdır. Bunun %3’ü maki ve çalılık, %97’si ormanlıktır. Yapılan bilimsel araştırmalarda 1108 bitki türü, 297 alt tür, 161 de varyete olmak üzere 1566 takson tesbit edilmiştir. Bu türlerden 392’si ülkemiz için endemik türdür. 26 bitki türü ise sadece Aladağ’da yetişmektedir.
Dağ keçisi, Vaşak, tavşan, tilki, ayı, yabandomuzu, sansar, kurt ve porsuk doğal olarak yaşamaktadırlar.
Aladağ ilçe sınırlarında toplam ormanlık alan 92133 ha’dır. Bunun 65554,5 hektarı verimli, 26578,5 hektarı ise bozuk ormanlardır. İlçe köylerinin tamamı orman köyüdür. Bu köylerin geçim kaynağı genellikle orman işçiliğidir. İlçedeki ormanlar Pos Orman İşletme Müdürlüğünce işletilmektedir. Pos Orman İşletmesi Türkiye’nin en önemli işletme müdürlüklerinden biridir.
Aladağ’ da doğal yetişen ağaç türleri; kızılçam, karaçam, sedir, göknar, ardıç, meşe, dişbudak, gürgen, kayacık, çınar, kayın, defne, kızılağaç, ahlat ve alıç ağaçlarıdır. Türkiye’de karaçam ve kızılçam en kaliteli gövdeyi bu yörede yapmaktadır. Kayın Ağacı ise Adana İlinde sadece Aladağ’da doğal olarak yetişmektedir.
Aladağ ilçesinde bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. Aladağ’da 50’ye yakın ocakta krom madeni çıkarılmakta ve mevcut 5 fabrikada işlenerek konsantre haline getirilip ihraç edilmektedir. Türkiye’nin en zengin krom rezervi Aladağ ve çevresindedir. Madenler Aladağ’da önemli bir geçim kaynağıdır.
KROM MADENLERİ
Tabii yapısı, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından üstün estetik değere ve manzara bütünlüğü sağlayacak ölçüde yeterli büyüklüğe sahip yerli ve yabancı ziyaretçilerin dinlenmesine ve eğlenmesine uygun son derece çekici bir alandır. Yüksek dağ özelliği ile dağcılıkla uğraşanların ihtiyaç ve zevklerine yeterince cevap verebilen birçok zirveye sahiptir. Turizm işletmecilerinin yazın sağladığı imkanlarla birçok konaklama yeri bulunmaktadır. Aladağların kendine özgü karstik yapısının yanı sıra, güneyinde ve doğusunda ormanların çok güzel manzaralar oluşturduğu görülmektedir. Aladağlar Milli Parkı içinde doğal güzelliklerden Kapuzbaşı şelaleri, Hacer ormanı), Emli vadisi, Cımbar vadisi, Yedi Göller, Narpuz vadisi yer yüzünde benzerleri pek olmayan son derece ilginç yerlerdir.
Kapuzbaşı Şelalesi
KAPUZBAŞI ŞELALELERİNDEN
KAPUZBAŞI ŞELALESİ
Aladağ ve çevresinde diri faylar mevcuttur. Ancak bu güne kadar herhangi bir deprem olmamıştır. Haritada da görüldüğü gibi Aladağ 3. derece deprem bölgesindedir. İlçede sık görülen doğal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız