Social Icons

Pages

27 Aralık 2012 Perşembe

Çeyhan İlçesi 1

ADANA İLİ CEYHAN İLÇESİ
CEYHAN İLÇE TANITIM
CEYHAN ADANA İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR..
Ceyhan Genel Gorunum

CEYHAN İLÇEMİZİ TANIYALIM
Ceyhan, Adana ilinin bir ilçesidir. Adana'ya 47 Km uzaklıkta bulunan Ceyhan, Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki ilçeler haricinde ADANA 'nın En Büyük ilçesidir. Nüfusu 2010 yılı sayımına göre Ceyhan'ın merkez nüfusu 105.879, toplam nüfusu ise 158.729'dur. Ceyhan 160.000'e yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin 18.Büyük ilçesidir. Ceyhan'da 3 Günlük Gazete (Yeni Ceyhan, Mavi Haber, Atılım Gazetesi) ve tek sayfalık günlük gazeteler bulunmaktadır. Ayrıca Ceyhan'da yayın yapan CRT TV Adında yerel tv kanalı, CRT FM (95.0) ve Mavi Radyo (99.1) adında iki de yerel radyo kanalı bulunmaktadır.
Tarih boyunca Kınık, Yarbisi, Yarsuat, Hamudiye ve Urifiye isimleri ile anılan şehrin ismi 3 Mayıs 1920 yılında çıkarılan yasa ile Ceyhan olarak değişmiştir.
Çukurova Üniversitesi'ne bağlı bir Meslek Yüksekokul mevcuttur. Ceyhan'ın kurtuluş günü 6 Ocak'tır.

Şehrin bilinen tarihi 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Ceyhan Ovası Hitit, Asur, Fenike, Mısır, İran, Roma ve Bizans medeniyetlerine evsahipliği yapmıştır.
Boğazköy ve Kültepe tabletlerinde adı geçen üç krallıktan, Luvi Krallığı'nın (M.Ö. 1900) Ceyhan Nehri'nin doğu kısmında, Arzava Krallığı'nın ise (M.Ö. 1500-1333) nehrin batı kısmında kurulduğu anlaşılmaktadır. Luviler Asurluların, Arzavalılar ise Hititlerin egemenliği altına girmişlerdir. Kizzuwatna Krallığı ise Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasında kurulmuş olup Hitit egemenliğine girmiştir.
Kurtkulağı Kervansarayı
KURTKULAĞI KERVANSARAY
M.Ö. 1200 yılında Hitit Krallığının ortadan kalkması ile Kue Krallığı kurulmuş (M.Ö. 1190-713), Kral Asistavands Karatepe şehrini kurdurmuştur. Daha sonra bölge Asurlar'ın, Babiller'in, Persler'in, Büyük İskender'in, Selevkoslar'ın, Helenistik Mısır Krallığı'nın, Roma İmparatorluğu'nun, Bizans İmparatorluğu'nun, Emeviler'in, Abbasiler'in, Tolunoğulları'nın, Hamdaniler'in ve tekrar Bizans'ın eline geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız