Social Icons

Pages

28 Aralık 2012 Cuma

Feke İlçesi 10

İLÇEMİZDE ÇIKAN MADENLER
FEKE İLÇEMİZDE ÇIKAN MADENLER
1. Demir Madeni (Mansurlu at tepesi)
2. Çinko (Kısacıklı, Bahçecik, Oruçlu yüsun tepesi)
3. Bakır (Gürümze, Oruçlu, Koçyazı)
4. Kurşun (Bahçecik, yüsun tepesi, bakırdağ)
5. Barit (Tortulu, Gürümze, Tordere)
6. Manganez (Bahçecik)
7. Grafit (Oruçlu, Bahçecik)
8. Filorit (Akkaya)
9. Kuvarsit (Sülemişli)
10. Çinko Zülfür (Yeşildüşmüş sümbüllü)
11. Spekülerit (Çandırlar taşlı gedik, Güzpınarı, Koçyazı, Oruçlu)
FEKE YAYLACILIK
8-YAYLACILIK
Bölgemizin ve ilçemizin yükselen ve ilerki yıllarda ekonomisini özellikle yaz aylarında önemli oranda canlandıracak bir sektördür.Çünkü ilçemizin her tarafı bir doğa harikasıdır.Ormanlar,akarsular,muhteşem dağlar kısaca bozulmamış doğal bir ortamdır.Bu ortamı bozmadan ve iyi bir tanıtım ile birlikte iyi bir de altyapı hazırlayabilirsek ilçenin şu andaki yaylacılıktan kazandığının çok daha fazlasını ilçe ekonomisine kazandırmış oluruz. İlçemizin en güzel yaylaları arasında Şahmuratlı-Mansurlu hattındaki binlerce dönümlük platoları (Yedigöz Yaylası)Çataloluk,Maran,Sarıpınar yaylası gibi büyük yaylalıkların dışında Bahçeler,Akkaya,Eski Feke,Karahandere ve Kahveci yaylaları da ilçemizin yaylaları arasında yerlerini almaktadırlar.

FEKE SANAYİ
9- SANAYİ
İlçemize kurulduğundan bu yana hiçbir zaman ne devlet eliyle nede özel sektör eliyle bir sanayi kuruluşu yapılmamıştır.Belki de bunda ilçenin coğrafi zorlukları da etkilidir ama büyük ölçekli olmasa bile küçük ölçekli 10-15 kişinin çalışabileceği küçük ölçekli işyerleri açılabilecek kapasitesi vardır .Şimdiye kadar elimizden kaçanlara üzülmek yerine ilçe ekonomisine katkı yapacak işyerleri kurma ve destekleme çalışmalarına geçilmelidir. İlçemizde bol miktarda potansiyeli bulunan ağaçtan,ağaç oymacılığı işletmesi,süt inekçiliği geliştirilerek mandıracılık,kilimcilik geliştirilerek kilim kooperatifi,ırmaklarımızdaki kum değerlendirilerek büz yapımı,yol parkesi,tel direği gibi malzemeler üretmek için çok büyük çabalara ihtiyaç yoktur.Sadece samimi insanları bir araya getirmek ve samimi bir şekilde çalışmak yeterlidir. Bundan sonra ilçemiz gibi küçük yerleşim birimlerine 300-500 kişilik fabrika kurulmasını kimse beklemesin.

FEKEDE BOŞ ZAMAN NASIL DEĞERLENDİRİLİR
BOŞ ZAMANLARI DEĞERLENDİRME
1-Avcılık (Kara Avcılığı): İlçemizde kara avcılığı yıllardan beri süregelen bir eğlenme ve dinlenme şeklidir.Halkımızın geneli silah kullanmayı bilir.Avcılık bir katliam şeklinde değil de ihtiyaç kadar yapılır,fakat buna rağmen son yıllarda kara av hayvanlarında önemli oranda düşüş gözlenmektedir.Bunun sebebi de bilinçsiz avlanmadan çok kullanılan zirai ilaçlar ile tarla ve bahçelere atılan gübrelerden kaynaklanmaktadır.Çünkü doğada yaşayan bu hayvanlar ilaçlanan meyve ve sebzeden ye-mektedirler, gübre ise sonbaharda buğdaylara atıldığı zaman özellikle yağmur yağmadığı zamanlarda kuşlar tarafından yem sanılarak tüketilmektedir.Kuşların kursak dediğimiz yerlerinin açılmasında bunlar tesbit edilmiştir. İlçemizdeki kara av hayvanları arasında tavşan,keklik,karatavuk,bülbül,arı kuşu,yaban domuzu,sansar,tilki vb .hayvanların yanı sıra küçük kuşlarda mevsimlerinde avlanılır. (Su Avcılığı) İlçemizdeki iki akarsuyumuzda da ilçe halkı tarafından boş zamanlarını değerlendirmek amacı ile balık avlanılır.Balık olta ile avlandığı gibi ağ ile de avlanmaktadır.Bunun dışında kaçak avlanma yapan kişilere de rastlanılmaktadır.Kaçak avlanma usulleri patlayıcı madde kullanarak,suya elektirik akımı vererek veya zirai ilaç kullanılarak yapılmaktadır.Bu tür avlanmadan dolayı birçok kişi sakat kalmış veya canından olmuştur.Güvenlik güçleri de engellemek için ısrarla takiptedir. İlçemizin akarsularında Alabalık,Turna balığı,Sarı sazan balığı,Kum balığı,Yılan balığı gibi balık türleri bulunmakta olup bu balıklar çok lezzetlidir.

2- Spor (Yamaç Paraşütü): İlçemizin yalçın dağlarında yılın her mevsiminde rahatlıkla yapılabilecek olan bir spor dalıdır.2002 yılı Turizm haftası nedeniyle ilçemizde ilk defa denemesi yapılan bu spor branşını önümüzdeki yıllarda önemli bir spor dalı olarak yerini almaya hazırdır.İlçemizde ilk yamaç paraşütünü yapan uzmanlar Feke'nin dağlarının bu konuda emsallerinden daha elverişli bir yerleşim yeri olduğunu söylemişlerdir. (Rafting) Yine 2002 yılı Turizm haftası kutlamaları çerçevesinde ilçemiz Göksu ırmağında bir Rafting turu düzenlenmiştir.Rafting deyince aslında ilçemiz halkı Raftingle ilk defa tanışmıyor,Feke'de büyüye her erkek çocuğu taşıtların iç lastikleri ile yıllardır bu raftingi LASTİNG olarak fiilen gerçekleştirmişlerdir.Fakat rafting hem eğlenceli,hem güvenli,hem de ilçemizin tanıtımı ve turizme kazandırılabilmesi yönünden çok iyi olacaktır. İster yamaç paraşütü veya Rafting gibi spor dalları olsun isterse başka konularda olsun ilçemize ilgi ve desteğini gösteren,öğretmen bir arkadaşımız olan Zekai Gökkaya'ya bu konularda teşekkürü borç biliyoruz.Çünkü bu organizasyonların Adana ayağını sürekli canlı tutan kendisi ve bir gurup gönüllü arkadaşıdır. (Yüzme ve Futbol) İlçemiz insanı yaz aylarında ırmaklarda serinlemek amacıyla yüzerler.İlçemiz halkının erkeklerinin tamamına yakını yüzme bilir. Gençlerimiz ise İlçemizde bulunan toprak zeminli Futbol sahasında zamanlarını değerlendirmek amacıyla futbol oyunu oynarlar.İlçemize bağlı köyler ve mahalleler arasında zaman zaman amatör olarak futbol turnuvası düzenlenerek birlik ve beraberlik sağlanır.Bunların dışında çeşitli kurumların düzenlemiş oldukları Voleybol ve Futbol turnuvaları da ilçeye bir heyecan kazandırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız