Social Icons

Pages

25 Aralık 2012 Salı

Aladağ İlçesi 8

İŞA KALESİ
İşa Kalesi
Aladağ’ın güney batı kenarına kurulmuştur. Karsantı (Aladağ)’dan Gerdibi’ne 25 km., Adana’ya 58 km. uzaklıktadır. Küçük yoğun yerleşim alanları Karsantı (Aladağ)’nın en yüksek tepelerine kurulmuştur. Bu yapıların oturum alanları 12x14m.’dir.
EĞNİGÖZÜ KALESİE
ğnigözü ve Kalesi
Kuzey ve doğu tarafının kenarları yuvarlatılmıştır. Güneydoğudaki dış surlarının bir kısmı yıkılmıştır. Temelinde genel yapıya uygun olmayan küçük bir odacık bulunmakta. Yine de oranın küçük bir kilise olduğu düşünülmekte. Bir merdivenle daha yukarıdaki bir platforma ulaşılmakta.(Bugün yıkılmış durumdadır).
Kalenin dış cephesi dörtgen taşlarla kaplanmış, duvarların yapısında ise yontulmuş taşlar kullanılmıştır.
MEYDAN KALESİ
Meydan Kalesi
Kale, Kızıldağ Yaylası’na 5 km, Kalkat Yaylası’na 8 km. uzaklıkta (Üçürge suyu) kaynak bölgesindedir. Batısında tarihi
Kızıldağ yaylası bulunmakta ve Aladağ Vadisindeki diğer kalelere komşudur.
Büyük dağ silsileleri tarafından yüzük şeklinde kuşatılmıştır. Kale burçlarının bir tanesi yarımay şeklinde öne çıkmaktadır. Surların bazı bölümleri yıkık durumdadır. Güneybatısında iki tane gizli odacık bulunmaktadır, kalenin en dıştaki kısmı dörtgen taşlardan örülmüştür. Kıyı kısımlarının bir bölümü yıkılmıştır. Yapılışı yaklaşık 12-13.yy dönemlerinin sonlarında gerçekleşmiştir.
ALADAĞ YAYLALAR
YAYALALAR
Aladağ tarihi yerler ve doğal güzellikler bakımından oldukça zengindir. Doğasıyla, havasıyla, sularıyla ve tarihi harabeleriyle turizm yönünden Adana ilinin en güzel ve en zengin bölgelerinden biridir. Yayla turizmi bölgede oldukça yaygın olmakla birlikte madencilik ve ormancılık gibi bölge ekonomisinin önemli gelir kalemleri arasında yer almaktadır. Serin ve temiz havası, zengin bitki örtüsü ve doğal güzellikleri yaz aylarında birçok insanı, başta İmamoğlu ve Adana’ dan olmak üzere, bölgeye çekmektedir.
Yayla turizmi açısından Meydan, Başpınar, Ağcakise, Zambıl ,Acıman, Alakavak, Ziyarettepe, Çataloluk, Trak, Eğni Gözü, Bürücek vb. yaylaları sayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız