Social Icons

Pages

28 Aralık 2012 Cuma

Feke İlçesi 11

3-Tarihi ve Turistik Yerler: Feke İlçesi hudutları içerisinde Turistik eserlerden Roma ve Bizans medeniyetinden kalma 6 adet kale,15 adet Kilise harabesi mevcuttur.İlçemizde bulunan Feke Kalesi görülmeye değer bir şatodur,diğer kaleler şunlardır.Hefkeyerebakan köyünde bulunan kale,Köleli mahallesinde bulunan kale harabesi,Tortulu köyünde bulunan Maran kalesi,Kaleyüzü köyünde bulunan kale harabesi,Mansurlu inderesi köyünde bulunan kale harabesi.Kiliselerin bulunduğu yerler;Çürükler köyü Cıvıklı mevkinde bulunan kilise harabesi,Eski Feke'de 4 adet kilise,Kurudere'de,Kızılyer köyü Bezirgan mevkiinde,Kızılyer köyü söğüt mevkiinde,Kızılyer köyü türbe mevkiinde,Güzpınarı köyünde,Güzpınarı Gavuroğlu mevkiinde,Olucak köyü bağlar mevkiinde,Yerebakan köyünde iki adet,Kayadibi köyünd,Koçyazı köyünde,Tenkerli ve Paşalı köyleri arasında,Yaylapınarı köyünde,Sülemişli mahallesi mevkiinde kilise harabeleri bulunmakta olup yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açıktır. (Şifalı Sular) İlçemize bağlı Güzpınarı ve Kısacıklı köylerinde bulunan Şifalı (içme)suları yaz aylarında ilçemiz halkından ve civar il ve ilçelerden insanlara hizmet vermektedir.Birçok rahatsızlığa çare olmaktadır. Şayet iyi bir altyapı ve konaklama tesisleri yapıldığı ve elektirik verildiği taktirde insanlarımızın daha yoğun bir ilgi ile geleceklerdir.

FEKE
FEKE TANIMAK
İlçe, bağlı bulunduğu Adana iline 112 km uzaklıkta ve ilin kuzey kesiminde Torosların en çok kırılmaya uğradığı engebeli sarp dağlık ve ormanlık bir sahada yer alır.Dar ve dik vadiler içinde akan akarsular ilçe alanında geniş düzlükler oluşturmaz. İlçenin en önemli akarsuyu Seyhan ırmağının bir kolu olan Göksu dur. Tarıma elverişli alanlar Göksu boyunca uzanır.
Bitkisel üretimde arazi sıkıntısı mevcuttur. Ancak ürün çeşitleri fazladır. Bölgede hurma üzüm nar erik vişne dut ceviz gibi meyveler yetişmektedir. Özellikle bahçecik ve Gürümzenin fasulyesine doyum olmaz.
Hayvancılık ve ormancılık da başlıca geçim kaynaklarıdır. Toroslarda ki yaylalarda çok sayıda küçükbaş hayvan beslenir ve kış geldiği zaman tekrar Çukurova ya göç edilir.

Yayla demişken Feke adeta bir yayla diyarıdır. Akkaya, İnderesi, Gürümze, Bahçecik Maran, Çataloluk, Bahçeler Keklikçi Tapan bölgeleri bunlardan birkaçıdır. Yayla olurda su sıkıntısı olur mu? Bölgede su sıkıntısı yoktur. 2007 yılı Türkiye’miz için sıkıntılı olmasına rağmen bölgede su sıkıntısı yaşanmamıştır. Su kaynaklarına gelin birlikte göz atalım.
FEKE İLÇE ÇAYI
FEKE ÇAYI
İlçemizin kayda değer zenginliklerinden birisi de sularıdır. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Feke çayı iki kolun birleşmesiyle oluşur. Bu kollardan birisi, Saimbeyli’nin Pağnık köyünden çıkan Pağnık çayı ve diğeri de ilçemiz sınırlarında bulunan Sarıpınardır. Bu iki gözden çıkan sular ilçemiz sınırları içerisinden geçerek Süphandere köyünde birleşir ve Feke çayı adını alır. Feke çayı ilçemizin içinden geçerek Göksu ırmağına katılır.
KOCA KATRAN
FEKE KOCA KATRAN
İlçemiz ormanlık alanları ve doğal güzellikleri ile haklı bir üne sahiptir. Öyle ki bu ormanlık alanlarıyla yıllardır insanların dikkatini çekmiş her yıl bir çok insanın ilçeye ziyaretini sağlamıştır. Gürümze de bulunan tarihi Lübnan sediri yüzlerce yıldır dimdik ayakta durarak sanki tarihe meydan okumaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu tarihi sedirin 680 yaşında olduğu bilinmektedir.

Yine dünyada ender rastlanılabilecek bir durum da ikiz çınarlarda görülmektedir. Bu çınarlar zamanla birbirine kaynaşarak harika bir görüntü oluşturmaktadır.

Bölgemizin coğrafi yapısından dolayı bahçe ve tarlaları sürme işi gelişmiş yöntemlerle yapılamadığından halen eski usullerle bu işlem yapılmaktadır. Bu iş için katır ve öküzler kullanılmaktadır. Arazi taşlık yapıya sahip olduğundan öküzlerin ayaklarını korumak için ayaklarına nal takılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız